Informacije

SMEŠTAJ

  • Bez smeštaja

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
BEOGRAD- AVALA
DAN PRIMIRJA 11.11.2021. 

CENA ARANŽMANA: 1.850din 

Cena aranžmana obuhvata:
- prevoz autobusom turističke klase
- ulaznicu za Avalski toranj  
- kafu u Panorama bar-u  
- vodičku službu 
- troškove organizacije i realizacije izleta

Cena aranžmana ne obuhvata: 
- individualne troškove putnika
- ostale nepomenute usluge.
Polazak iz Sremske Mitrovice u jutarnjim satima. Vožnja auto-putem prema Beogradu, i dalje do Avale.  Pauza za predah uz jutarnju kafu u kafe baru Panorama, sa pogledom na srce Srbije. Nakon fotografisanja na  vidikovcu Avalskog tornja, spustamo se “na zemlju” do spomenika Neznanom junaku, gde ćemo započeti  priču o Prvom svetskom ratu, njegovim žrtvama, velikanima, i svemu što nam je Veliki rat doneo, ali i odneo.  

Nastavljamo putovanje za Beograd, gde ćemo panoramskim razgledanjem obuhvatiti mesta važnih zbivanja  Prvog svetskog rata. Vozimo se preko Slavije ka samom centru grada. Pogled se pruža sa Andrićevog ka  Zelenom vencu i hotelu Moskva, koji je bio omiljeno stecište oficira- crnorukaca. Niz ulicu, nižu se kafane u  kojima su Gavrilo Princip i pripadnici organizacije Mlada Bosna kovali plan o atentatu u Sarajevu.  Upravo ovaj događaj bio je povod za izbijanje Prvog svetskog rata. Previranja su počela, rat se zahuktava… 

Ljudi su ti koji dalje kroje sudbinu zemlje i naroda! Jedan od velikana čije se reči pamte i dela prepričavaju je  major Dragutin Gavrilović. Na zgradi nekadašnjeg vojno-samačkog hotela “Dorćol”, nalazi se spomen  ploča, na kojoj je uklesan njegov čuveni govor: “...Vojnici, junaci...”  

U podnožju Beogradske tvrđave, napuštamo autobus i počinjemo pešačko razgledanje. Prateći miris tamjana i  nagorelih sveća, stižemo do Crkve Ružice, nekadašnje garnizonske crkve. Iako je dosta stradala u svim  ratovima, “Ružica“ i dalje čuva mnoge zanimljive detalje iz tog vremena. Nedaleko od crkve nalazi se i  Spomen-kosturnica branilaca Beograda, srpskih vojnika koji su izginuli braneći prestonicu. Stazama  Kalemegdanske tvrđave, dolazimo do Vojnog muzeja. Zbirka naoružanja na otvorenom prikazuje dvadesetak topova i haubica korišćenih tokom Balkanskih i u Prvom svetskom ratu. Pogled nas vuče ka  simbolu Beograda - spomeniku Pobednik, koji je podignut u čast obeležavanja desetogodišnjice proboja  Solunskog fronta. Pobedi srpske vojske doprineli su brojni saveznici. U to ime, odaćemo čast svim  savezničkim vojnicima pred spomenikom Zahvalnosti Francuskoj. Napuštamo kalemegdansku tvrđavu, i  pravimo pauzu za predah i osveženje. 

Nastavljamo šetnju ka Terazijama gde se svojom fasadom ističe Krsmanovićeva kuća u kojoj je 1.decembra  1918. godine, proglašeno ujedninjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. Put nas vodi ka Pionirskom parku, na čijem  uglu se nalazi Osmatračnica sa Kajmakčalana- kamena osmatračnica vrhovne komande sa Solunskog fronta.  Rat se završava...mapa sveta je nepovratno izmenjena...žrtve su ogromne. Svim stradalim borcima za slobodu  naše zemlje, odaćemo počast minutom ćutanja pred Spomenikom herojima Prvog svetskog rata, na Novom  groblju. Povratak za Sremsku Mitrovicu. 

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama